Basında Dbe

Başarının Temelindeki En Baba Faktör

Başarının Temelindeki En Baba Faktör

Başarının Temelindeki En Baba Faktör

Bilim kanıtladı: Okul hayatında baba desteği anneninkinden daha etkili! İlgili babaların çocuklarının matematik zekâsı ve kelime haznesi yüksek. Uzman Klinik Psikolog Ece Eryılmaz, baba çocuk ilişkisinin püf noktalarını anlattı.

Belki haklarında anneler kadar çok yazılmış methiye yok. Ama bilimsel araştırmalar babaların haklarını onlara teslim ediyor. Son verilere göre çocukların babalarıyla kurduğu ilişki, kelime dağarcığından analitik zekâya kadar pek çok noktayı biçimlendirmede kritik rol oynuyor. Yeni nesillerin ruh sağlığının gelişiminde anne kadar babanın da rolünün önemli olduğunu anlatan DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Uzman Klinik Psikolog Ece Eryılmaz "Araştırmalara göre derslerine babalarıyla çalışan çocuklar anneleriyle çalışanlardan daha başarılı. Babadan ilgi görmek çocukların özgüvenini artırıyor. Ruh sağlığının yanı sıra beyni etkiliyor. Babalarıyla daha fazla etkileşimde bulunan çocukların matematik zekâları ve kelime dağarcığı diğerlerinden yüksek" diyor. Eryılmaz, mutlu ve başarılı bir nesilde babalar için çizilen rol haritasım şöyle çiziyor.

Çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçları baba tarafından da karşılanmalı. Mesela çocuğa sevdiğini söylemeli, sarılmalı, ona gülümseyerek ve şakalaşarak sevgisini somut bir şekilde ifade edebilmeli. Problemlerde iyi bir dinleyici ve yargılamayan bir yol gösterici olmak.

Baba çocuğun rehberi. Okul öncesi oyunlarla çocuğun özgüvenini inşa eder. İlkokul çağında çakşmaya teşvik etmek için para yönetimini ya da bir spor veya sanat dalım öğretme konusunda destek olur. Ergenlikte çocuğuyla konuşur, soru sorar, hayat tecrübelerini öğüt vermeden anlatır. Aktiviteler ve sosyal sorumluluk projelerine ergeni dâhil ederek çocuğuna kendini değerli ve güvende hissettirir.

Babalar kendini kontrol etmeyi, beden dilini ve disiplini öğrenmeli. Çocuğuna bağıran, şiddet uygulayan ya da bir eşyaya zarar veren babalar kötü davranışın modeli hakne gelir. Çünkü kontrolü kaybettiklerinde çocuklarmm saygısuu da kaybederler. Çocuğun kendini güvende hissedebilmesi için sınırlara da ihtiyacı vardır, istenmeyen söylemleri ya da davranışları olduğunda ona fiziksel ya da duygusal şiddet uygulamadan ancak kararlı ve tutark bir şekilde, anne ile ortak bir tutumla sınır koyması gerekmektedir" dedi.

Babalar kendilerini kontrol etmeyi, beden dilini ve disiplini öğrenmeli. Çocuğun kendini güvende hissetmesi için sınırlara ihtiyacı var.

Bunlara Dikkat!

  • Sevginizi gösterin: Sevgi çocukları güvende hissettirir. Her gün çocuğunuza ilgi ve yakınkk göstermek çocuğun sevildiğini bilmesinin ve hissetmesinin en iyi yoludur.
  • Çocuğun annesine saygı gösterin: Eğer evkyseniz evliliğinizi güçlü ve canlı tutmaya çakşm. Eğer boşanmışsanız, hâlâ anneye karşı saygılı ve destekleyici olmalısınız. Birbirine saygı duyan anne babalar çocuklarına da güverüi bir dünya sağlar.
  • Çocuklarınızla birlikte zaman geçirin: Çocuklar çok hızlı büyürler, şimdi kaçırdığınız fırsatlar ve birlikte yapmadıklarınız hem şimdi hem de ilerleyen zamanda çok şeyi de beraberinde götürecektir.
  • Onu dinlediğinizi hissetmesini sağlayın: Anneler genellikle çocuklar ile baba arasında köprü görevi görür. Çocuklarınızın düşüncelerini veya problemlerini dinleyin ve bunun için zaman yaratın.
  • Sevgi ile disiplin verin: Her çocuğun rehberliğe, disipline ve sınıra ihtiyacı vardır. Cezalara değil. Çocuğun olumsuz davranışlarının sonuçlarının ne olacağına yönekk konuşun ve gerekirse hatırlatma yapm. Açık, net, tutark ve sakin şekilde sımr koyan babaların çocukları, nerede ne zaman durmaları gerektiğini bikr, sevilen biri olduklarım hisseder ve güvende olduklarını bilirler.
  • Rol model olun: Babaları ile birkkte vakit geçirerek büyüyen kız çocukları erkekler tarafmdan saygı görmenin nasıl olduğunu bikr ve gelecekteki eşlerini de bu şekilde seçerler. Erkek çocukları ise, hayatta en önemk üç şeyi yani dürüstlüğü, alçakgönüllülüğü ve sorumluk sahibi olmayı babalarından öğrenirler.
  • Ömür boyu öğretmenlik: Çocuğa doğruyu yarışı göstermek, cesaretlendirmek ve iyi seçimler yapmayı öğretmek babaların görevi.
  • Unutmayın babaların işi hiç bitmez: Çocuklar büyüdüğünde bile babalarının öğütlerine ve bilgeliğine olan ihtiyaçları eksilmez. Okula gitmek, yeni bir işe başlamak ya da evlenmek. Konu ne olursa olsun babalarının hayatlarında ve geleceklerinde her zaman önemli bir yeri vardır.

Star Cumartesi 17.06.2017

Haberi PDF formatında okumak için tıklayınız.

Benzer İçerikler :

Star Çalışanlarınızı Arttırmak

Her yöneticinin kaybetmek istemediği ve mümkün olsa kopyalayarak çoğaltmak istediği çalışanlar vardır. İşte yöneticinin gözünde "star" olan bu...

Eğitim uzmanlarından TEOG'la ilgili öneri ve uyarılar

Bilinçli Aile Başarılı Çocuk Sınavlara hazırlanan öğrencileirn, özgüven ve motivasyonlarının arttırılması, başarıdaki en kritik unsur olarak görülüyor. Anne ...

Ebeveynlerin Ödevleri Neler Olmalı?

Öğrencilerin heyecanla beklediği sömestr tatili başladı. Çocukların pek çok programı sığdırmak istediği ara tatil için anne ve babalara da iş düşüyor. Uzman ...

Çocuğunuzun Yetenekleri Mesleğini Belirliyor

Çocuklar küçük yaştan itibaren merak eder, sorgular, araştırır, keşfederler. Çocuğunu iyi gözlemleyen, onun davranışlarını, isteklerini, ihtiyaçlarını ...

İlginizi Çekebilir :

Her Akıl Vereni Koç Sanmayın

25-30 milyon TL'ye ulaşan Türkiye koçluk pazarında 500'ü aşkın profesyonel koç hizmet veriyor. Bir de danışman ya da mentor olup da kendini ...

Eğitim uzmanlarından TEOG'la ilgili öneri ve uyarılar

Bilinçli Aile Başarılı Çocuk Sınavlara hazırlanan öğrencileirn, özgüven ve motivasyonlarının arttırılması, başarıdaki en kritik unsur olarak görülüyor. Anne ...

Okul Korkusu

Okulu kırma ile okula gitmeyi reddetme davranışlarını ayırt etmek gerekiyor. Kaygı temelli okul reddi, genellikle okula başlama senesinde veya 10-13 y...

Geçmişe dair korkularınız, fobileriniz varsa, geçirdiğiniz bir kaza nedeniyle uçağa ya da gemiye binemiyorsanız bu yazımız tam da size göre. Davranış Bilimleri ...