


Koçluk, en kısa açıklamasıyla soru sorma becerisidir. Ancak bu becerinin belli prensipleri ve ilkeleri de bulunmaktadır. Danışanınızı etkin bir şekilde dinleyip uygun soruları sorarak, ona ne yapacağını söylemeden ya da yönlendirmeden kişinin kendi yolunu bulmasını sağlama becerisidir. Koçluk bir ortaklık kurmak, danışanın ulaşmak istediği noktaya giderken yanında yürüyebilmektir.
Bu noktada ICF akredite bir koçluk okulunun eğitimini tamamlamış olan kişiler Profesyonel Koç olarak tanımlanabilir. Bunun dışında Yaşam Koçluğu, Sanat Koçluğu gibi branşlaşmaların bir ayırt ediciliği bulunmamaktadır.
Profesyonel koçlukta geçmişte yaşanan olaylar ve bunların bugüne ya da yarına etkilerine odaklanılmaz. Bunun yerine, gelecekte ulaşılması arzu edilen hedefler, amaçlar ve bu konudaki olasılıklar üzerine sorular sorularak, danışanın kendi kaynaklarını geliştirmesi ve kullanabilmesi, çözümlerini bulması sağlanır. Terapi ise, kişinin kendi çözümlerini bulamadığı veya bulsa da uygulayamadığı durumlarda geçmişteki engelleyici deneyimlerin etkisinden kurtulmak, iç görü kazanmak ve daha stabil bir duygu duruma ulaşmak için gereklidir.
Mentörlük tam anlamıyla bir usta – çırak ilişkisine benzer. Genellikle aynı kurumda, mevcut pozisyon için çalışmış deneyimli kişilerin işi ve kurum kültürünü aktarması ve bildiklerini paylaşması sürecidir. Profesyonel Koçluk’ta ise koç danışanın konuşmak istediği konunun uzmanı bile olsa, bildiklerini ve tecrübelerini anlatmaz. Koç cevabı vermek yerine, karşıdakinin bulmasını sağlayacak sorular sorar.
Danışmanlık, kurumlara ya da kişilere uzmanlık alanları çerçevesinde yönlendirici bilgi vermek, gerektiğinde süreçlere müdahale etmek gibi tanımları olan bir meslektir. Profesyonel koçluk ise yönlendirici, bilgi verici yaklaşımlardan uzak durarak, danışanın farkındalığını arttıracak sorular sorarak, onun harekete geçmesini sağlayan bir beceri ve meslektir.
ICF(Uluslararası Koçluk Federasyonu), 1995 yılında 70 gönüllü ile kurulan ve şimdilerde 20.000 üyesiyle profesyonel standartlara ulaşan stratejik bir organizasyondur. Koçluk mesleğinin hem etik hem de profesyonel standardizasyonundan sorumlu en yetkili kurumdur. Koçluk okullarının ICF akredite olması, okullarının eğitim içerik ve saatlerinin ICF tarafından onaylanması ve belirli standartlara ulaştığının kabul edilmesi anlamına gelir. ICF akredite koç olmak ise, bu akredite okullardan eğitim almış, ICF’in öngördüğü sayıda seans yapmış ve sınavla koçluk yapması onaylanmış Profesyonel Koç olmak anlamına gelir.
ICF akredite okulların eğitimlerini tamamladıktan sonra 100 saatlik koçluk seansı yaparak ve ICF’in açtığı CKA adı verilen sınavını geçerek, Profesyonel Koç unvanına sahip olabilirsiniz.