İK'nın Parayla Sınavı 2
Geçen hafta İK’nın stratejik ortaklığı meselesini irdeledik. Özetle şöyle dedik:
1. Yönetimler İK’yı stratejik ortak olarak görmüyorlar.
2. Aynı ÅŸekilde İK’da kendini stratejik ortak olarak tanımlayamıyor.
3. İK’nın stratejik ortak olması demek; “Yönetimin” İK’nın ÅŸirket performansına direkt katkısını talep etmesi, bunun ölçülmesi ve bir performans kriteri olarak belirlenmesi demektir.
4. Mevcut haliyle İK’nın büyümeye, karlılığa, verime, satışa, iÅŸten ayrılmaya, yani ÅŸirket performansına ne ölçüde katkıda bulunduÄŸunu bilemiyoruz, çünkü ölçmüyoruz. Burada en büyük engel İK’nın parayla olan iliÅŸkisidir.
5. İK uygulamada genellikle ÅŸirket performansından sorumlu görülmediÄŸi için, parayla olan iliÅŸkisi mesafelidir, bazan hiç yoktur. Yönetimlerin de İK’dan genelde böyle bir beklentileri yoktur.
6. Åžirketin performansından Genel Müdür ve genel olarak parayla yakın iliÅŸkisi olan Pazarlama ve Satış yöneticileri sorumludur. DiÄŸerleri ve doÄŸal olarak İK; ÅŸirket hedeflerine ulaÅŸmada “destek olma” rolünü üstlenirler.
Burada ÅŸu soruyu sorabiliriz: Uygulaması “yapısal deÄŸiÅŸiklikler” gerektirmeyen, lokal müdahalelere izin veren, istenirse “ufak adımlarla” ilerlemeye olanak tanıyan, teorik yapısı saÄŸlam ve basit, ölçülebilir bir yaklaşım tasarlanabilir mi?
Pazarlama, Satış ve İK’nın Stratejik Ortaklığı
Son 15–20 yıl içerisinde çalışan ve müşteri baÄŸlılığı ve ÅŸirketin performansı arasındaki baÄŸlantıyı saptamak için birçok ülkede, çok deÄŸiÅŸik sektörlerde, binlerce ÅŸirket ve milyondan fazla çalışan ve yönetici ile yapılan araÅŸtırmalar, bize ÅŸunu gösteriyor:
1. Bir iş yerinin gücünü, çalışanlarının ve müşterilerinin bağlılığından aldığını
2. Bunu sağlayan şirketlerin de satış, verimlilik, karlılık, çalışan kaybı, işe gelmeme, iş kazaları, hastalanma, doktor ziyareti, firesiz üretim ve benzeri performans kriterleri söz konusu olduğunda ciddi bir rekabet avantajına sahip olduklarını göstermektedir. Çalışan ve müşteri bağlılığı düşük iş birimlerine göre yüksek olanlarda performans 3.5 misli daha yüksektir.
3. Yüksek performans gösteren iş birimlerinde müşteri ve çalışan bağlılığının her ikisi de yüksektir. Bunu sağlayan da o iş birimlerinde çalışan insanlar ve yöneticilerdir. Yani bu iki faktör birbirinden ayrı düşünülemeyecek kadar iç içedir.
Oysa uygulamaya baktığımızda; müşteri memnuniyeti ve baÄŸlılığı Pazarlamanın ve Satışın, çalışan baÄŸlılığı ise İK’nın iÅŸidir. Böyle bir rol dağılımı çok makul gözükmekle birlikte, stratejiyi belirlerken bu iki departman bir araya gelip bu iÅŸi nasıl planlayacaklarını konuÅŸmaz. İK’dan tek beklenen; doÄŸru adamı iÅŸe alması ve gerekli becerileri kazandırmasıdır. Bu da ne yazık ki İK’yı stratejik ortak yapmaya yetmiyor.
Yol Haritası
Buraya kadar söylediklerimizden artık bir yol haritası çıkarabiliriz.
1. Pazarlama, Satış ve İK bir araya gelir ve bir çalışma planı hazırlar.
2. Hedef; çalışan ve müşteri bağlılığını arttırmaktır. Bunun doğal sonucu olarak işten ayrılma, satış, karlılık ve verimin de istediğimiz yönde değişmesi beklenir.
Model:
GeliÅŸim sürecini planlayabilmek için bir model ya da benchmark gerekir. Organizasyonun tümüne yayacağımız bir model oluÅŸturacaksak, “en iyilere” yani yüksek performans gösterenlere odaklanmamız gerekiyor. ÖrneÄŸin; En iyi Satış Temsilcileri, En İyi Satış Yöneticileri, En İyi Ekipler. Hedef; en iyi ekipleri (iÅŸ birimlerini) ve bu ekiplerin üyeleri olan örneÄŸin satışçıları ve yöneticileri modellemek, modeli iÅŸe alımda kullanmak, eÄŸitim programlarını modele uygun tasarlamak ve modeli organizasyona yaymaktır.
Organizasyona Müdahale:
Bir organizasyonda iş birimlerinin performansı hepsinde aynı değildir. Performans bir dağılım gösterir. Müdahaleyi organizasyon içindeki değişkenliği düşünerek yapmak pek çok avantajı da birlikte getirir:
1. Satış ekibi, ÅŸube, maÄŸaza, maÄŸazadaki kasiyerler, oteldeki “kat görevlileri”, hastanedeki hemÅŸireler ve doktorlar gibi lokal iÅŸ birimlerinin lokal gereksinimleri rahatlıkla ele alınabilir.
2. İşbirimleri genelde 8–10 kiÅŸilik ekiplerden oluÅŸur. Bu nedenle müdahalenin verimini ölçme kolaylaşır
3. Yönetici ve ekibinin iliÅŸkisini düzenlemek çok daha iyi yönetilebilir. Bu aÅŸama müdahale sürecinin en “hayati” noktasıdır. Çalışan ve müşteri baÄŸlılığındaki geliÅŸime katkı en çok yönetici-ekip iliÅŸkisine müdahaleden kaynaklanır.
4. Çok sayıda iş birimine istenen sayıda ve hızda müdahale planlamak ve müdahaleyi rafine ederek ilerlemek mümkün hale gelir Eğitim Programları: Eğitimler; Çalışan ve Müşteri Bağlılığı ve Psikometrik Test sonuçları göz önüne alınarak kişinin ve ekibin gereksinimlerine göre planlanır. Örneğin:
1. Temel Yöneticilik Becerileri:
Konular ihtiyaca göre belirlenir
2. Koçluk Eğitimi:
Yöneticilerin ortak bir yönetim ve ilişki kurma tarzı geliştirmelerini amaçlar. Yöneticilerin tamamının alması önerilir
3. Koçluk:
Şirketin ilerisi için yatırım yaptığı ve gerekli görülen yöneticilerin alması önerilir
4. Mentorluk:
Yönetici adaylarını geleceğe hazırlamayı ve kurum kültürünü benimsemeyi hedefler
Yukarıda dile getirdiÄŸimiz haritanın yalnızca bir “iskelet” olduÄŸunu, pek çok baÅŸlığın ve ara baÅŸlığın eklenmesi gerektiÄŸini, en ince ayrıntılarına kadar projelendirilmesi gerektiÄŸini unutmamak gerekir. Özet: 1. İK yönetimde stratejik ortak olarak yer almak istiyorsa, ÅŸirketin performansından sorumlu olduÄŸu bir rolü üstlenmelidir. 2. Bunu en kolay Pazarlama ve Satış Departmanlarıyla yapabilir. Çünkü müşteri baÄŸlılığı ve çalışan baÄŸlılığı bu iki departmanın çok sıkı iÅŸbirliÄŸini gerektirir. 3. Performansın hesabını vermek ve hesabını sormak iÅŸin içine girdiÄŸinde, bunu güvenilir ve objektif bir biçimde ölçmek çok önemli hale gelir. Aksi takdirde ÅŸirketimizin halen yaÅŸadığı travmalara bir yenisini daha eklemiÅŸ oluruz.
Özetin Özeti: EÄŸer İK stratejik ortak olmayı hedefliyorsa, “elini taşın altına sokması” gerekecektir. Bunun da, “projeleri zamanında bitirmekten” çok daha ağır bir sorumluluk olduÄŸunu bilmek zorunda.
Kaynaklar:
M.Buckingham & C.Coffman. Önce Bütün Kuralları Yıkın. 2007. Remzi Kitabevi.
J.H.Fleming, C.Coffman & J.K.Harter. Manage Your Human Sigma. July-August 2005. Harvard Business Review.
R.Wagner & J.K.Harter. 12 Elements of Great Managing. 2006. Gallup Press, New York.
20.01.2008
Benzer İçerikler :
Hatırlarsanız sizlere daha önceki yazılarımda travmanın ne olduğundan ve birey üzerindeki olumsuz etkilerinden söz etmiştim uzun uzun. Bu hafta ise, medya ve ...
Kargalar henüz kahvaltılarını yapmadan toplantıya baÅŸlıyoruz. Bu gavur tayfası erken yatıyor, erken kalkıyor. Köln Katedrali’nin hemen dibinde bir ...
Geçen hafta dostluk ilişkilerinin önemini vurgulamış, yaşantımızda büyük rolleri olduğundan bahsetmiştik. Hepimizin birkaç yakın arkadaşa ihtiyacı olduğunu ...
Geçen hafta, burçlarla kişilik özellikleri arasında bir ilişki olup olmadığını araştırdığımız bir çalışmayı özetlemiştik. Hiç bir burcun hiç bir kişili...
İlginizi Çekebilir :
Gallup’un yüksek performans gösteren 8000 yönetici ile yaptığı geniÅŸ kapsamlı bir çalışmayı özetlemeyi sürdürüyoruz. Bu aÅŸamada baÅŸarılı yöneticilerin...
Geçen hafta, “Yetkinlikler Meselesi” ile ilgili olarak yanlış anlaşılan bir kaç noktayı netliÄŸe kavuÅŸturmaya çalışmıştık. Parantezi kapayÄ...
Önce kısa bir özet. 1. Temel sorumuz şuydu: Kurduğumuz ya da kuracağımız ilişkinin uzak geleceği ile ilgili doğru bir tahminde bulunmak mümkün müdür? Evet,...
Geçtiğimiz haftalarda, özellikle kognitif psikoloji, nöropsikoloji gibi alanlarda yapılan birçok bilimsel çalışmaya göre, (dil ve kognisyon arasında çift yönlü ...