Emre Konuk

Yöneticiler İçin Başarı Stratejileri 6

CCL’in (Center for Creative Leadership) “baÅŸarılı yöneticiler” ve “iniÅŸe geçenyöneticilerle yaptığı araÅŸtırmayı özetlemeyi bu hafta bitiriyoruz.

Hatırlayacak olursak “iniÅŸe geçen” yöneticiler; insanlarla iliÅŸkilerinde sorun yaşıyorlar, yetenekli insanları ekiplerinde toplayamıyorlar ve ekiplerini iyi yönetemiyorlar ve iÅŸ hedeflerine ulaÅŸmada baÅŸarılı olamıyorlardı. Dördüncü özellikleri ise; deÄŸiÅŸememeleri ya da deÄŸiÅŸmek istememeleri ve uyum saÄŸlayamamaları.

DeÄŸiÅŸim ve Uyum

Başarılı yöneticilerin bir özelliği zamanla daha bir kendilerini kontrol edebilir hale gelmeleri ve zor durumlarla daha rahat başa çıkabilmeleri. Değişimlerin yaşandığı süreçlerde işi öğrenmeye odaklanıyorlar, yanlışlardan ders çıkarabiliyorlar, uyarılara ve geribildirime açık olabiliyorlar ve stres karşısında dengelerini koruyabiliyorlar.

Pek çok yönetici uyum saÄŸlayamadıkları için ya da direndikleri için “iniÅŸe geçiyorlar”. Kimi yönetim tarzını deÄŸiÅŸtirmiyor, kimi de geçmiÅŸteki baÅŸarılarına bakıp deÄŸiÅŸimi gereksiz buluyor ya da deÄŸiÅŸimin baÅŸarısızlık getireceÄŸini düşünüyor. AraÅŸtırmada bu tür yöneticiler diÄŸerleri tarafından:

  1. Risk almaktan çekindikleri
  2. Otoriteye tepki gösterdikleri
  3. Geri bildirime kapalı oldukları
  4. Zorluklarla baÅŸ edemedikleri
  5. Stratejik düşünemedikleri şeklinde nitelendiriliyorlar.

Uyumu ve Değişime Açıklığı Geliştirmek

Esnekliği bir yaşam biçimi haline getirebilmek ve uyum sağlayabilmek bir yönetici olarak geliştirebileceğiniz en önemli becerilerden birisi. Ayrıca kişisel değişim dışımızda yer alan değişimler kadar önemli. Başarılı yöneticiler yanlışlardan ders alabiliyorlar, yeni davranış biçimleri geliştirebiliyorlar ve öğrenmeyi yaşam boyu sürecek bir olgu olarak görüyorlar. Eğer bu alanda zorlanıyorsanız aşağıdaki stratejileri deneyebilirsiniz:

1. Yöneticinizle Olan Çatışmanın Ötesine Geçin

Her yeni yönetici işinize yeni bir şeyler getirir. Eğer yeni yöneticinizle ya da mevcut yöneticinizle aranızda kişisel veya profesyonel çatışmalar çıkarsa durumu hafifletecek değişik adımları atmaya hazır olun. Yöneticinizin sizden, sizin de ondan ne beklediğinizi net bilin. Yöneticinizle ilişkinizi etkileyen her konuya birinci derecede öncelik verin. Yöneticinizin yanlış yapmasını doğal karşılayın. İletişim kanalını açık tutun. İşe odaklanın ve ekibin bir parçası olun.

Dikkat:

  • Yöneticinizle olan sürtüşmeyi aÅŸmak için politik manevralara giriÅŸmeyin. Üstüne ÅŸikayete yeltenmeyin. Yöneticinizi insanların içinde destekleyin ama kendi perspektifinizi ve pozisyonunuzu koruyun. Farklı düşündüğünüzü belirtin ama saygıyı ihmal etmeyin.
  • Sakın ha, aman sakın ha “kralı yaralamayın”.

2. Geçmişte Tıkandığınız Bir Noktayı Belirleyin

Pek çok yönetici merdivenleri tırmanırken teknik bir rolden yönetici rolüne geçişte zorlanır. Teknik roller nesneldirler ve ölçülebilirler. Yönetici rolü ise sübjektif, genel ve belirsizliklerle doludur. İşleri başkalarına dağıtmayı içerir. Şeyleri ve süreçleri yönetmekten çok insanları yönetme ön plandadır.

Yeni rolünüzde ne tür beceriler edinmeniz gerektiğini çıkarın ve bunları geliştirmek için hedefler koyun. Gelişmenize engel olacak zayıf taraflarınızı yönetmek için destek alın.

Dikkat:

  • Terfinize neden olan teknik becerilerinize güvenmeyin. Artık sizden insanları yönetmeniz beklenecektir.
  • Zayıf taraflarınızın deÄŸiÅŸim saÄŸlamanıza engel olmasına izin vermeyin. DeÄŸiÅŸim zor iÅŸtir. Yeni beceriler geliÅŸtirmek için kendinizi zorlamanız gerekecektir.

3. Sürekli Geribildirim Alın

Belli bir duruma odaklanan, o durumla ilgili davranışınıza yönelik olan ve davranışınızın yol açtığı sonuçları kapsayan geribildirimi almaya çalışın. İşinizde ve iş dışında sizi gözleme olanağı olan kaynaklardan faydalanın. Bu insanların görüşlerine güveniyor olmanız ve saygı duyuyor olmanız önemli.

Dikkat:

  • Yalnızca dinlemekle yetinmeyin, eyleme geçin. Mazeretler üretmeyin.
  • “Fikir” sormayın. Geribildirim, yorum ve yargı dünyasına kaydığında verim alamazsınız. Geribildirim aldığınız kiÅŸiden direkt gözlemlerini sorun

4. Farkındalığınızı Geliştirin

Duygusal tepkilerinizin farkına varın. Değerlerinize sahip çıkın. Dürüstlükten ayrılmayın. Başarılarınız kendinizi güçlü hissetmenizi sağlar. Bu da iyi bir şeydir. Ama güç aynı zamanda yanlışlarınızı görmenizi de engelleyebilir.

Dikkat:

  • Davranışlarınızı ve düşüncelerinizi gözden geçirmek ve deÄŸerlendirmek için kendinize zaman ayırın. Olayların akışına kendinizi kaptırmayın.
  • Yönetim tarzınızı duruma göre deÄŸiÅŸtirmeyi ihmal etmeyin. Yönetim tarzı; yönlendirici olmaktan, denetim ve kontrole ağırlık vermekten, kararları ekibinizle iÅŸbirliÄŸi içinde almaya ve problemleri birlikte çözmeye kadar deÄŸiÅŸebilir.

Kaynaklar

Leslie, J.B. & Van Velsor, E. (1996).
A look at derailment today: North America and Europe.
Greensboro, NC: Center for Creative Leadership

Van Velsor, E., & Leslie, J.B. (1995).
Why executives derail: Perspectives across time and cultures.
Academy of Management Executive, 9(4), 62-72

09.07.2006

Benzer İçerikler :

Döngüleri Kırmak 3

Buraya kadar söylenenleri bir özetleyelim: 1. Nerede kronik hale gelmiş, aşılamamış bir sorun varsa orada sorunu aşmak için bulduğumuz çözümün ya da çarenin ...

İkna ve Etkileme: İlkeler Nasıl İşliyor?

Geçtiğimiz haftalarda, kolayca ikna olmamıza ya da bizden istenen bir şeyi yapmamıza neden olan temel ilkelerden söz etmiş ve altı başlık altınd...

Epigenetik İlkeler: Bir Paradigma Değişimi

İnsanı ve insan yaşamını çalışanların seneler senesi tartıştıkları belli başlı felsefi sorular vardır. Bizler özgür iradesiyle kendi hayatına yön veren...

Psikoloğumu İstiyorum

Yarın eÄŸer bir Terapistle ya da Psikolojik Danışman’la randevunuz varsa, gittiÄŸinizde kapısının mühürlendiÄŸini ve faaliyetine son verildiÄŸini...

İlginizi Çekebilir :

İnsanın Doğası 4

Kaldığımız yerden devam edelim. Üç hafta önce bir soru sorduk ve cevap aradık: Tüm kültürlerde ortak, evrensel davranış kalıplarından, değerlerden,...

İnsanın Doğası 2

Geçen hafta tüm kültürlerde ortak, evrensel duygu ve davranış özelliklerinden söz edebilir miyiz diye sorduk. Bu soru önemliydi çünkü eÄŸer insan davranışınÄ...

Yöneticiler İçin Başarı Stratejileri 2

Geçen yazıda CCL’in (Center for Creative Leadership) yaklaşık 15 yıl süren bir araÅŸtırmasından söz ettim. CCL çalışmasında temel olarak üstün performans ...

Akıldışının Cazibesi - IV

Geçtiğimiz haftalarda sizleri, birçoğumuzun ısrarla kabul etmek istemediği irrasyonel tarafımızla yüzleşmeye davet etmiş; sanılanın aksine, akıldışının ...