Duygularınızla Bağlantılı Olan 7 Ağrı Tipi

Duygularınızla Bağlantılı Olan 7 Ağrı Tipi

Kendimizi duygusal olarak dengede hissettiğimizde vücudumuz da bu pozitifliği yansıtır. Memnuniyet gibi pozitif duygular beynimizin serotonin ya da dopamin gibi, vücudumuzun iyi hissetmesini sağlayan, pozitif kimyasallar salgılamasını sağlar. Maalesef, bunun tam tersi de geçerlidir.

Kendimizi iyi hissetmediğimiz zamanlarda bu zihinsel yorgunluk kendini vücudumuz yoluyla ifade edebilir. Örneğin, uzun süreli fiziksel, zihinsel ya da duygusal stres yaşadığında vücudumuz toksik seviyelerde kortizol salgılar. Beynimizin kimyasında yaşanan bu sıkıntılar fiziksel olarak yansır.

Yüksek kortizol seviyeleri ya da adrenal yorgunluğu saptamak genellikle kolaydır. Ancak duygusal stres kendini çok farklı yollarla ifade edebilir. Çoğu kişi için kronik duygusal stres normal hissettirir. Hatta bazen dengesiz bir duygusal durumda olduğumuzu fiziksel bir ağrı hissedip sebebini anlamaya çalışmadan fark etmeyiz bile.

Kronik baş ya da bel ağrılarınız var mı? Tıbbi her yöntemi denediniz ama ağrınız bir türlü dinmiyor mu? Ağrının sebebini yanlış yerde arıyor olabilirsiniz. Çoğu ağrı tipi direkt olarak duygularımıza bağlıdır. Ancak ağrının sebebini belirlediğimiz zaman içeriden dışarıya iyileşmeye başlayabiliriz.

Psikosomatik Ağrı Nedir?

Psikosomatik ağrı, kronik ve fiziksel semptomları olan ancak tıbbi bir açıklaması olmayan bir rahatsızlıktır. Bu terim zihinsel durumumuzu anlatan psike ve vücut anlamına gelen soma kelimelerinden türemiştir. Yani psikosomatik ağrı kişinin psikolojik durumu tarafından tetiklenen fiziksel bir ağrı türüdür.

Duygularımız sinir yollarımızdan ilerlerken nöropeptid adında proteinler salgılar. Her duygunun kendi frekansı vardır ve eş zamanlı olarak reseptör aktif peptidler salgılarlar. Molecules of Emotion kitabının yazarı Dr. Candace B. Pert, işlenmeyen duyguların vücutta sıkışıp kaldığını ve kişinin tüm sistemini etkilediğini yazmış.

Negatif duygu ve düşüncelerin enerji frekansları pozitiflerden farklıdır. Bu sebeple organ, doku ve hücrelere rahatsızlık verirler.  Vücutlarımız bizleri onlara stres yaşattığımız için cezalandırırlar. Bazen negatif duygularımız, bizim kontrolümüz altında gelişmeyebilir ama vücudumuz bu farkı anlayamaz. Bizim suçumuz olmadığı halde, uzun süreli duygusal taciz ya da çocuklukta yaşanan bazı olaylar kendini kronik psikosomatik ağrı yoluyla yansıtabilir.

Yine aynı şekilde, küçük duygusal sıkıntılar da kendilerini farklı ağrılar yoluyla gösterebilirler. Bu ağrı yıllarca sürebilir. Hatta vücudun başka bölümlerine sıçrayabilir. Genellikle böyle durumlarda fiziksel bir açıklama ya da tıbbi bir tedavi mümkün olmaz çünkü sorun bunlardan kaynaklı değildir.

Psikosomatik ağrı deyince bu ağrı ya da acıların kafanızda kurguladığınız bir şey olmadığının farkında olmak önemlidir; bu ağrılar beyninizin çalışma şekli ya da kimyasındaki değişikliklerin dışa yansıyan semptomlarıdır.

Vücudumuz ve zihnimiz eşzamanlı çalışır. Psikolojik acı sinirlere zarar vererek fiziksel ağrılara yol açabilir. Şanslıyız ki, zihnimizi bu ağrılardan kurtulmak içinde kullanabiliriz.

Eğer siz de tıbben sebebi açıklanamayan ağrılar yaşıyorsanız, belki de iyileşmeye zihninizden başlamanın negatif duygularınızdan ve yüzleşmediğiniz travmalarınızdan kurtulmanın zamanı gelmiştir.

Duygularınızla Direkt Bağlantılı Olan 7 Ağrı Tipi

 1 – Baş Ağrıları ve Migren

Çoğu kronik baş ağrısı ve migren günlük stres tarafından tetiklenmektedir. Anksiyete de baş ağrılarına yol açar. Bastırılan duygular, tedirginlik, ve yorgunluk gibi durumlar kasları gerebilir. Bu sayede genişleyen damarlar migrenin şiddetini arttırabilir.

Baş ağrısını etkileyen başka bir faktör ise çevremizdeki insanlardır. Örneğin, baş ağrınız size kötü davranan partneriniz ya da narsisistik patronunuz odaya girince artıyor mu? Eğer baş ağrınız ya da migreniniz hayatınıza bu kişiler girdikten sonra ortaya çıktıysa, ağrılarınızın sebebi duygularınız olabilir.

2 – Boyun ve Omuz Ağrısı

Stres vücudumuzda birikmeye başladığında kendini gösterdiği ilk yer boynumuz ve omuzlarımız olur. Kronik boyun ve omuz ağrısı genellikle başkalarının yükünü üstlenmekten, bir kişiyi ya da olayı unutamamaktan ya da affedememekten kaynaklanır.

3 – Bel Ağrısı

Bel ağrısının duygusal sebebi ağrının  görüldüğü alana bağlıdır. Sebepleri kişiden kişiye değişir ancak en belirgin olanları arasında

  • Masa başı işler
  • Az egzersiz yapmak
  • Çözülmemiş psikolojik sorunlar
  • Depresyon, aksiyete ve
  • Savunma mekanizmaları yer alır.

Bel ağrınızı geçirmek için ciddi bir tedaviye başvurmadan, psikolojik terapiyi ya da alternatif tıp olanaklarını deneyin.

4 – Karın Ağrısı

Duygusal stres sindirim sistemimizi olumsuz etkiler. Uzun süreli depresyon, anksiyete ya da travma sonrası stres bozukluğu bazı bağırsak sendromlarına, kronik ülsere ve başka rahatsızlıklara yol açabilir. Çoğu mide hastalığı çevredeki insanlara ya da yaşanan olaylara katlanamamaktan kaynaklanır. Bu ağrılar içinde bulunduğunuz durumun sizin yaşam biçiminize ya da alışkanlıklarınıza uymadığını da gösterebilir. Bu insanların kendilerini yargılamalarına sebep olur, ve olayı atlatmalarını engeller.

5 – Regl Ağrısı

Her ayın o malum zamanı kadınlar için ağrılı geçer. Ancak bir ağrı çok fazlaysa ya da bu durum kronikleşmeye başladıysa asıl sebep kişinin duyguları olabilir. Biz kadınların, yüzleşmek istemediği duygular ya da sahip olduğu negatif düşünceler olduğu zaman bu problemler regl döneminde ortaya çıkabilir. Hatta bu durumlar endometriozis ya da myom gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

6 – El ve Ayak Ağrısı

Kalçalarımızdaki ağrı ya da kasılma büyük bir karar vermekteki endişeye işaret ediyor olabilir. Geçmişteki bir olayı geride bırakmak mı istiyorsunuz? Diz ağrısı geleceğe karşı ne kadar tutucu bir duruş sergilediğinizi gösterebilir. Yeniliklere açık olmayan insanlarda daha çok görülür. Kolumuzdaki ağrılar hayatımızdaki olay ve deneyimlere tutunmakta ne kadar zorlandığımızı gösteriyor olabilir.

7 – Tüm Vücutta Görülen Ağrı ve Fibromiyalji

Bazen bütün kas sistemimize yayılan ağrılar dikkatimizi duygusal sıkıntılarımızdan farklı bir yöne çekmek için bir savunma mekanizması işlevi görür. Eğer size fibromiyalji teşhisi konduysa ancak tedaviler işe yaramıyorsa, duygusal durumunuzu gözden geçirmeyi düşünün.

İyileşmenin 3 Kolay Yolu

Zaman geçtikçe negatif duygular size “normal” gelmeye başlayabilir. Nerden başlayacağınızı bilemiyorsanız bir terapistle görüşmek size iyi gelebilir. Grup terapileri de geri bildirim almak için sağlıklı bir ortamdır.

  • Yoga ve Meditasyon

Bir çok araştırma düzenli olarak yoga ve meditasyon yapmanın anksiyete ve depresyon semptomlarına iyi geldiğine ve insanlara daha dengeli bir duygusal yaşam yaşamaları konusunda yardımcı olduğunu gösteriyor.

  • Duygularınızı Anlamak

Bastırılan duygular psikosomatik ağrılara yol açar. Daha güçlü iletişim becerileri geliştirmek bize kendimizi ifade etmek için bir imkan sunar ve bizi anlamsız yüklerin altına girmekten kurtarır. Eğer kendinizi ifade edemediğiniz  bir ilişki ya da durumun içindeyseniz biraz uzaklaşmak hem duygusal hem de fiziksel iyileşmenizi kolaylaştıracaktır.

Kim Saeed - Recovery Advocate, Author, and Radio Host

DBE Yetişkin ve Aile Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Bizi Arayın  Terapistlerimiz

Benzer İçerikler :

Batıl İnançlar: Hayal ve Gerçek

Bayağı bir yıllar önce, seanslarda danışanlar burcumu sormaya başladılar. Önceleri umursamadım. Oğlak, dedim geçtim. Zamanla burcumun pek de makbul bir burç ...

Çiftler Neden Boşanır? III

Çocuk Sahibi Olan Çiftler Boşanma Sürecinde Nelere Dikkat Etmeli? Boşanma insan hayatında önemli bir stres kaynağıdır. Evlilik kurumunun daha fazla...

Ayrılık ve Sonrası

Romantik ilişkilerde, terk edilme, bir ilişkide her iki partnerin de ilişkiyi sonlandırmayı istedikleri, beraber karar verdikleri veya ilişkinin doğal seyrinin ...

Ne Kadar İyimsersiniz? Kendinizi Hemen Test Edin.

Aşağıdaki ifadeleri okuyun ve bu ifadeleri gerçekten yaşadığınızı hayal edin. Bazılarını daha önceden hiç yaşamamış olabilirsiniz. Size en yakın olan cevabı...

İlginizi Çekebilir :

İstanbul Psikolog & Psikoterapist

İstanbul’da psikolog & psikoterapistleri ile güvenilir hizmet veren Davranış Bilimleri Enstitüsü, psikoloji disiplini çerçevesinde yaklaşım gösteren ...

Ensest

Ensest, evrensel ve ötedenberi süregelen bir yara olup, biyolojik anlamda kan bağı olan aile bireyleri arasındaki ilişki olarak tanımlanabilir....

MEDYANIN İNSAN HAFIZASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

“Zekice hazırlanmış manipülatif paylaşımlar, sansasyonel üsluplarla yazılmış haberler ve bilgiler, doğruluğu kesin olmayan fakat sürekli paylaşılan...

BİLİŞSEL YETENEKLER YAŞ İLERLEDİKÇE GERİLER Mİ?

“Yaşlı bireylerde fiziksel güç ve hızın azalmasıyla birlikte zihinsel kapasitenin de azaldığına dair yaygın bir inanç vardır. Yapılan son araştırmalar...