Nedir Bu Koçluk?

Nedir Bu Koçluk?

"Koçluk" kelimesi son zamanlarda karşımıza sıkça çıkar oldu. 

Çok değil 8-10 yıl öncesine kadar spor eğitmenliğini anlatır hatta basketbolu çağrıştırırken şimdi türlü türlü koçlar var hayatımızda. Yaşam koçu, eğitim koçu, stil koçu, kariyer koçu ve daha niceleri. 

Ne yaparlar bu koçlar, eğitirler mi, öğretirler mi, yardım mı ederler derken hem zihinler hem de kavramlar biraz karıştı. 

Peki, kimdir bu koçlar?

Koç, kişinin gitmek istediği yere, yine kişinin kendi belirlediği doğrultuda,  gitmesine yardım edendir. Söylemez, öğretmez, tavsiye vermez ancak fark ettirir! 

Becerileri ile kişide var olan potansiyelin açığa çıkması, kişinin hedeflerine ulaşması için ihtiyaçlarını belirlemesi ve gereken aksiyonları alması için destekler. 

Hadi konuyu sorularla biraz daha açalım. 

Kimler koçtur ya da koç olabilir?

Kimse doğuştan koç değildir ancak gerekli eğitimleri alıp, koçvari tutum sergileyebilen herkes koçtur veya koç olabilir. 

Koçvari yaklaşım nedir?

Koçvari yaklaşımın esasında danışana güvenmek vardır. İyi bir dinleyici olmak, bildiğini varsaymadan danışandan gelen bilgileri bütünü ile ve tarafsız kabul etmek bir diğer önemli elementtir. Koçvari tutum sergileyen kişilerin en önemli silahları ise açık uçlu sorulardır. İyi bir koç soruları kullanmakta ustadır. 

Koçluğun profesyonel hayatta ki anlamı nedir?

Koçluk öğrenilen, zamanla ve pratikle gelişen güçlü bir iletişim aracıdır. Koçvari tutum sergileyen bir yöneticinin ekibindeki kişilerin potansiyellerini keşfetmesi, açığa çıkartması ve geliştirmesi daha kolaydır. Bu kişiler çalışanları adına kariyer planı yapmazlar, çalışanları ile beraber onlar için kariyer planları yaparlar.

Diğer liderlerden farkı nedir bu koçvari liderlerin?

İyi bir koç olmanın temeli iyi bir dinleyici olmakla başlar. Danışanı merakla, sabırla ve yargısız dinlemek önemlidir. Koçvari liderlerin ekipleri liderleri tarafından ilgiyle dinlenildiklerini hissederler. Hissettikleri bu ilgi ile çok daha açık iletişim kurabilir hale gelirler. 

Aynı zamanda bu liderler açık uçlu sorular ile ekiplerinin zihinlerini açarlar, farklı bakış açıları geliştirmelerine, potansiyellerini açığa çıkarmalarına destek olurlar. Bu destek ile ekipler daha kolay ve hızlı yol alabilir hale gelirler. 

Ekiplerinin geçmiş başarı hikâyelerini önemser ve onları bugüne taşırlar ki kişiler hedefleri veya karşılaştıkları zorluklar ile ilgili güçlü ve yeterli hissetsinler. 

Ekiplerine onlardan aldıkları bilgiler doğrultusunda yerinde ve doğru yansıtmalar yaparak, onların kendilikleri hakkında farkındalıklarını geliştirmelerini sağlarlar.  

Tüm bunlar bir araya geldiği koçvari liderlerin ekiplerinin diğer ekiplere göre başarılı olması, daha hızlı ve emin adımlarla yol alması yadsınamaz olur. 

Üstelik tüm bu kazanımları edinmek için kişilerin yönetici ya da lider olmalarına gerek yoktur. Yarın tüm becerileri edinip hayatınıza katabilir ve kendi liderlik yolculuğunuzda farkı yakalayabilirsiniz. 

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü olarak Forton Koçluk Okulu ile iş birliği içinde yürüttüğümüz koçluk eğitimlerimizde sizlere koçluk becerileri kazandırırken bu becerileri gerek günlük yaşamınızda gerek profesyonel hayatınızda kullanmanızı sağlamak en temel hedefimiz. 

Detaylı bilgi almak ve eğitim tarihlerimizi görmek isterseniz adresimiz:

egitim@dbe.com.tr

Nilüfer Özyıldırım - DBE Kurumsal Gelişim Merkezi

DBE - Forton Koçluk Okulu
Bizi Arayın  Koçlarımız

Benzer İçerikler :

Duygusal zekası gelişmiş “Koç Gibi Liderler”

"Duygusal zeka, bir liderin vazgeçilmez yeteneğidir ve ömür boyu geliştirilebilir."        Emre Konuk, PCC   DBE ...

Bu Ne Koçluğu?

Koçluk bir meslek olarak kabul edildikten sonra oldukça rağbet görmeye başladı. Ama maalesef her meslekte olduğu gibi bu meslekte de işi doğru yapmayanlarla da ...

KOÇLUK NE DEĞİLDİR?

Koçluk, kişileri veya ekipleri kendi hedeflerini kendileri belirleyebilen ve bu hedeflere ulaşabilmek için harekete geçebilen, motivasyonu yüksek, ...

Bir Yönetici Olarak Koçluk: Yaman Çelişki

Bir organizasyonun yönetimi ve verimi söz konusu olduğunda, geleneksel olarak ‘askeriyenin’ işleyişi, yani hiyerarşinin korunması ve kuralların ...

İlginizi Çekebilir :

KOÇVARİ LİDERLİK AMA NASIL?

Çoğu insan iş yaparken iyi performans sergilemek ister; ancak bazen başarıya nasıl ulaşılacağı konusunda yeterince deneyime ve bilgiye sahip olamayabilir....

NEDEN DBE-FORTON KOÇLUK OKULUNU SEÇMELİSİNİZ…

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nün 35 yıllık terapi tecrübesini ve Forton Koçluk içeriğini harmanlayan modelimiz, çözüm odaklı, pozitif, duygusal...

Nedir Bu Koçluk?

"Koçluk" kelimesi son zamanlarda karşımıza sıkça çıkar oldu.  Çok değil 8-10 yıl öncesine kadar spor eğitmenliğini anlatır hatta ...

Liderlik Gelişimi: Sadece Bir Birey Olarak Liderle İlgili Değil

Liderlik gelişimi ile ilgili benim endişelerimi paylaşıyor musunuz diye merak ediyorum. Her ne kadar başlıktan ve bugünün ve yarının liderlerini geliştirme ...