Çocuğunuzun Bu 6 Davranış Problemini Görmezden Gelmeyin

Çocuğunuzun Bu 6 Davranış Problemini Görmezden Gelmeyin

Küçük sorunlar çoğunlukla büyük sorunlara dönüşür.  Herkes “Ufacık şeyleri görmezden gelmek çok büyük sorun oluşturmaz” der. Oysa bu düşünce tarzı çoğu zaman büyük sorunları  zamanında engellemenizi önler.

Bazı küçük uygunsuz davranışları görmezden gelmek yerinde bir ebeveynlik stratejisidir. Bu strateji küçüklere onların küçük kusurlarının dikkatinizi çekmediğini gösterir. Bazen de bu strateji çocuğunuzun gelecekte bu kusuru davranışı tekrarlama olasılığını  azaltır.

Fakat, tüm sorunlu davranışlar görmezden gelinmemelidir. Eğer görmezden gelinirse, gelecekte çok daha kötü problemlere sebep olacaktır.

Şu davranışlara dikkat edin ve en kısa zamanda harekete geçin. Çünkü burada görmezden gelemeyeceğiniz altı küçük davranış problemleri var:

Konuşurken Sözünüzü Kesmek

Çocuğunuz gerçekten heyecanlı olabilir ve size yaşadığı günün, onun için önem taşıyan bir kısmını hemen anlatmak isteyebilir. Bu çocuğunuzun başkalarına karşı saygılı olmayı öğretmeyi engeller.  Bu çocuğunuza başkalarına karşı saygılı olmayı öğretmez.

Bu davranış tekrar gerçekleştiğinde, çocuğunuzun sizin meşgul olduğunuzu fark etmesini sağlayın. Oynayabileceği birkaç oyuncak ya da oyun önerin. Eğer araya girmeye devam ederse onu tekrar doğru yöne yönlendirin.

Gerçeği Abartmak

Başlangıçta abartılar küçüktür. Belki, çocuğunuz size tabağındaki tüm sebzeleri bitirdiğini söyledi ama gerçekte küçük bir kısmına bile zor dokundu. Bu küçük beyaz yalan tam olarak zararlı sayılmaz ama çocuğunuzun size söylediği şey gerçek de değildir.

Şimdilik bunun çok büyük bir sorun olduğunu düşünmeyebilirsiniz ama sonunda yalan söylemenin boyutları kötüleşebilir. Unutmayın, çocuklar 2 ve 4 yaşları arasındayken gerçeğin ne olduğunu tam algılayamazlar. Bunu daha sonra anlamaya başlarlar. Doğruyu söylediklerinde onları çokça övün. Başı derde girecekse bile çocuğunuzu dürüst olmaya teşvik edin.

Sizi Duymuyormuş Gibi Davranmak

Buna hepimiz aşinayız. Çocukken kendiniz de yapmış olabilirsiniz. Öyle olsa bile bu davranışın doğru olduğu anlamına gelmez. Çocuğunuza oyuncaklarını toplayıp arabaya binmesi için yaptığınız çağrıyı üç ya da dört defa tekrar etmek zorunda kalmamalısınız.

Unutmayın, çocuğunuza eğitim veriyorsunuz. Bu davranışı yolun başındayken engellemezseniz, gelecekte çok daha kötüleşir. Sizi duymazdan gelmek çocuk açısından size karşı oynadığı bir güç oyunudur.  Bir daha ki sefere çocuğunuzdan bir şey yapmasını istediğinizde yanına gidin, ona bakın ve “Tamam anne” diyerek size cevap verdiğine emin olun. Televizyon izliyorsa televizyonu kapatmak uygundur. Bu aynı zamanda ayrıcalıkları ortadan kaldırmaya başladığınız zamandır.

Örneğin, bir saat televizyon yerine sadece yarım saat izleyebilecektir.

Çok Sert Oynamak

Oğlunuz küçük erkek kardeşini yumrukladığında araya girmek zorunda olduğunuzu bilirsiniz. Küçük kardeşini itmesi ya da ona aldırmaması gibi üstü kapalı saldırgan hareketleri de görmezden gelmemelisiniz. Bunu kontrol altına almazsanız bu durum sekiz yaşına geldiğinde kontrolden çıkar. Ayrıca insanları incitmenin kabul edilebilir olduğu mesajını verir.

Onu saldırgan davranışıyla hemen yüzleştirin, bir kenara çekin ve bu davranışın doğru olmadığını anlatın. Davranış devam ederse, buna son verene kadar küçük kardeşiyle oynamasına izin vermeyin.

Kendi Kendine İkram Etmek

Sizin yardımınız olmadan çocuklarınızın mutfaktan kendilerine atıştırmalık bir şeyler almalarına veya televizyonu açmalarına izin verdiğinizi biliyorum. Hatta iki yaşındaki çocuğunuzun size sormadan tezgahtaki kurabiyeyi kapması şirin bile olabilir. Siz yine de sekiz yaşına gelmiş çocuğunuzun bir arkadaşının evinde, sormadan bir ikramı kapacağı zamana kadar beklemeyin.

Bazı ev kuralları koymak önemlidir. Çocuğunuz sormadan şeker alabilir mi? Televizyonu açmak için sorması gerekir mi? Çocuğunuzun kuralları bildiğine emin olun. Bu, onun kurallara uymasına yardım edecektir.

Tavır Yapmak

Tavır yapmanın  9-12 yaşlarında başladığını düşünüyor olabilirsiniz fakat gerçekte çok  daha önce başlar. Okul öncesi çocuklar alacakları tepkiyi görmek için ebeveynlerinin davranışlarını taklit ederler.

Ebeveynler bunun bir aşama olduğunu düşünerek görmezden gelebilir. Bu tavrı görmezden gelirseniz gelecekte kötüleşecektir. Kontrol edemeyeceğinizi düşündüğünüz bir tavır problemi olan,  üçüncü sınıfa giden bir çocuğa sahip oluverirsiniz.

Çocuğunuzun davranışının farkında olmasını ve bunun doğru olmadığını anlamasını sağlayın. Size tavır yaptığını fark ettiğinizi de anlamasını sağlayın. Buradaki düşünce, çocuğunuzun kendi davranışı konusunda kendisini kötü hissetmesine izin vermenizdir. Sizinle güzelce konuşmaya hazır olduğu zaman onu dinleyeceğinizi bilsin.

Eğer bunu zaten yapmışsanız, bu iyi. Eğer yapmadıysanız, sorun değil, başlamak için hiçbir zaman çok geç değil. Unutmayın, tüm ebeveynler bu iniş çıkışları yaşar. Bu önerileri uygularsanız gelecekte faydalı olacaktır.

Lianne Avila

https://psychcentral.com/blog/archives/2017/02/26/why-parents-shouldnt-ignore-these-6-behavior-problems/

DBE Çocuk ve Genç Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Bizi Arayın  Terapistlerimiz

Benzer İçerikler :

Helikopter Anne Babalar-II

Helikopter anne-babalar başlıklı yazımı bundan birkaç ay önce yine aynı adla yazmıştım. Bu terim yavaş yavaş güncel hayatımızda yerini almaya başlasa da ...

Sanat ve Çocuk

Sanat kendini ifade yöntemlerinden biri olarak genelde sanatçılara atfedilen bir yöntemdir. Sanatçı olmayan kişilerin bir sanat dalı ile uğraşması boşa çaba ...

Kendine Güvenen Çocuk Yetiştirmek

Özgüven, ebeveynlerin çocuklarında geliştirmek istedikleri yetilerin en başında yer almaktadır; çünkü hayat başarısında ve psikolojik sağlamlılıkta önem...

Ağlamanın Çocuklar için Faydaları

“Ağlama” Demek Yerine Çocuğunuzun Ağlamasına İzin Verin! Araştırmalar ağlama gerçekleşmediğinde birçok problem yarattığını, ağlamanın ne kadar ...

İlginizi Çekebilir :

ÇOCUKLAR NEDEN OYUN OYNAMAYA İHTİYAÇ DUYAR?

Oyun alanı çocukların dünyasıdır. Çocuklar oyun oynarken hem duygusal hem zihinsel hem de fiziksel ihtiyaçlarını karşılar. Oyun çocukların, hayal güçlerini, el ...

Çocukta Korku

Korku, algılanan tehlike nedeniyle kaçma isteği uyandıran bir duygudur. Normal gelişimin bir parçası olarak, insanı tehlikeden koruyan bir savunm...

Anne Beni Nereden Aldınız?

Çocukların cinsel kimliklerini fark etmeleri 3 yaşından itibaren görülen normal bir gelişim sürecidir. Bu süreçte çocuğunuzdan gelen sorulara ve çocuğunuzun ...

ÇOCUKLAR İÇİN KARİYER PLANLAMASI NEDEN ÖNEMLİ?

Çocukların ve gençlerin katılım gösterdiği bir araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcı çocukların ve gençlerin %50’sinden çoğu, mevcut iş fırsatları ...