Basında Dbe

Evde Olmanın Dijital Hafifliği

Evde Olmanın Dijital Hafifliği

AlışveriÅŸten çalışmaya evden çıkmadan her iÅŸi halledebilmek güzel ama evden çıkmadan sosyalleÅŸmek acaba tam bir sosyalleÅŸme mi? Her ÅŸeyi sokaÄŸa çıkmadan halledebilmenin yarattığı sanal doyum ve gerçek olmayan kimliklerin sosyal ve toplumsal açıdan etkilerini DBE Proje Koordinatörü, Psikolog ve Koç Ã–zge Berçin bizim için sıraladı:

  • Bir sorunla karşılaÅŸtığımızda benzer sorunlarla karşılaÅŸan insanları bulma ve onların deneyimlerinden öğrenme ÅŸansımız yeni nesil platformlarla birlikte arttı.
  • Nasıl ulaÅŸacağımızı bilmediÄŸimiz uzmanlara ulaÅŸma ÅŸansımız arttı. Mesela; evimizdeki böcekleri kovmak için bir karışım tarifini kolayca bulabiliyoruz.
  • Kayıp çocuk, kan arama, bağış toplama gibi toplumsal yardım gerektiren konularda hızlıca iletiÅŸim ağıyla binlerce insanı haberdar edebiliyoruz.
  • Daha önce hiç gitmediÄŸimiz bir yere nasıl gidilir? Nereler gezilebilir? Gidince nelere dikkat edilir? Hepsini kolayca öğrenebiliyoruz; bilgiye ulaşım iyice kolaylaÅŸtı.
  • Network kavramının hayatımıza girmesiyle baÄŸlantı kurduÄŸumuz kiÅŸilerle kontağımızı canlı tutabiliyoruz.

Hiç tanımadığımız insanların bile görüşlerine ulaşır ve onlardan etkilenir olduk; sosyal medya kendi popüler figürlerini yarattı. Bu durumun elbette sosyal ve toplumsal açıdan dezavantajları da var:

  • Ekran başında çok fazla vakit geçirmek birlikte yaÅŸayan kiÅŸileri bile birbirlerinden uzaklaÅŸtırmaya baÅŸladı. Aile içi iliÅŸkiler ve baÄŸlar zayıflamaya, insanları bir arada tutan deÄŸerler unutulmaya baÅŸlandı.
  • Belki de yolda karşılaşılsa hal hatır sormayacak kadar az tanınan insanların hayatlarını takip ederek,
  • Üretken geçirilecek zamanlar boÅŸa harcanır oldu. Üretim azalınca tüketim arttı, ihtiyaç duyulmayan ÅŸeyler internet üzerinden kolayca sipariÅŸ edilebilir oldu.
  • Gerçek hayat deneyimleri kısıtlandı. Ekran başında geçirilen vakit; yaratıcılığı, problem çözme becerisini, duygusal zeka geliÅŸimini kısıtladı.
  • Paylaşımların ne kadar beÄŸenildiÄŸi çok fazla önemsendi, onaylanma ihtiyacı arttı. Sosyal iliÅŸkilerdeki dinamikler, paylaşımları beÄŸendirmek, yorum yapmak ve en çok ilgi çekecek paylaşımı yapmaya çalışmak gibi dinamikler üstüne oturdu.
  • İdealize edilen bir kimlik yaratma ÅŸansı yakalandı, “Oh hayat ne güzel!” paylaşımları yapmak için bazen sanal kurgular oluÅŸturuldu.
  • Takip edilen kiÅŸilerin mutlu paylaşımları referans alınarak, baÅŸkalarında olan kendisinde olmayan ÅŸeylerle yetersiz hissedildi.

Digital Age / Åžubat 2017

Haberin devamını pdf formatında okumak için tıklayınız.

Benzer İçerikler :

Bayramlar Çocuklar İçin Çok Önemli

"Bayramlar, Çocukların Aileleriyle Kurduğu Bağları Güçlendiriyor." En heyecanlı çocukluk anılarından olan bayramlar; yeni alınacak kıyafetler, ...

Zeka doğuştan mı sonradan mı gelir?

Bebek ve çocukların zekâsını geliÅŸtirmek için neler yapılması gerektiÄŸini, Davranış Bilimleri Enstitüsü (DBE) Çocuk ve Genç Bölümü Uz. Klinik Psikolog AslÄ...

Mutlu Evliliğin Sırları 6

Mutlu Bir Evlilik İçin Haftada Beş Saat Gün içinde, eşinizden uzak kaldığınız saatleri, öncesini ve sonrasını düzenlemek ilişkinize iyi gelebilir. Ayrıca...

Başlık Oğuz Atay'ın Tehlikeli Oyunlar'ından. Son dönemde ülkemiz çoğumuzun aklı gibi: Karışık. Türkiye zor zamanlar geçirirken bizim payımıza da...

İlginizi Çekebilir :

İnternet bağımlılığının nedenlerini uzmanlara sorduk

Teknolojik imkanların sınırsızlaşması bağımlılığın pekişmesi için dönüm noktaları oldu. Sosyal medyada her bireye kendisine ait profil oluşturma ve ...

İş dünyasının Z kuşağı ile imtihanı

Y kuşağından farklı davranış şekillerine sahip olan Z kuşağı, sabırsız, aceleci ve sıkılgan. Bu kuşak iş dünyasına yavaş yavaş girerken şirketler de bu neslin ...

Bayramı Yaşayan Çocuk Daha Güçlü

Nerede O Eski Bayramlar... Hemen hemen her bayramda, genç-yaÅŸlı demeksizin birçoÄŸumuzun kullandığı bir özlem cümlesi bu... Özlüyoruz heyecanla...

Karınca Kararınca Yeni Yıl

Yeni yıl demek yeni kararlar demek birçoÄŸumuz için. Peki bu kararları gerçekleÅŸtirmenin yolları neler? Yaptığımız hangi yanlışlar bir hevesle koyduÄŸumuz ...