Kurumsal GeliÅŸim Merkezi

Tatil Fiziksel ve Ruhsal Sağlığı Nasıl Destekliyor?

Tatil Fiziksel ve Ruhsal Sağlığı Nasıl Destekliyor?

Yeni yapılan birçok araÅŸtırma tatile çıkmanın birçok fiziksel ve ruhsal faydasının olduÄŸuna deÄŸiniyor. Tatile çıktıktan sonra iki aya kadar bu etkilerin sürdüğünü belirten bazı araÅŸtırmalar var. Fakat, bu araÅŸtırmalar bazı davranış ve alışkanlıkların bu yararı nötralize ettiÄŸini hatta kiÅŸiyi daha yorgun, stresli ve saÄŸlıksız hala getirdiÄŸini de belirtiyor.  

YaÅŸam Doyumu

Tatiller psikolojik olarak iyi olmaya katkıda bulunabiliyor. Güzel tatil deneyimleri kiÅŸinin sosyal, aile aÅŸk, iÅŸ, ruhsal, entelektüel ve seyahat hayatını etkiliyor. Kanada’da yapılan bir çalışma, tatiller ile artan hayat doyumunun aynı zamanda iÅŸ ve sosyal yaÅŸamın dengesini korumaya ve ruhsal saÄŸlığa iyi yönde etkilediÄŸini belirtiliyor.

Fiziksel Ä°yileÅŸmeler

Uyku kalitesi, duygusal durum, fiziksel şikayetler ve kan basıncında yaşanan gelişimler tatil sonrasında da devam ediyor.

Ruhsal Sağlık

Yapılan bir başka araştırma kaygının, çözüm üretmek ya da konuyu kapatmak yerine bizi strese sokan konulara odaklanmamıza ve sürekli bunun üzerine düşünmemize sebep olduğu sonucunu veriyor. Bu kaygılar ve aşırı düşünmelerdeki düşüş tatilden döndükten sonra iki hafta kadar daha sürüyor.

Yaratıcılık

Bilişsel esneklik, örneğin; beklenmedik ve ya yeni oluşan durumlara uyum sağlayabilme, uzun bir yaz tatili sonrasında görülebiliyor. İş ortamında gelişen benzer fikirler tatile çıkıldıktan sonra değişebiliyor, rutin çözümler yerine yeni çözümler bulunabiliyor.

Kariyer

İşe ilginin artması ile birlikte stresin azalması daha mutlu bir iş hayatı sağlıyor.

Tatilin Yararı Nasıl Arttırılır ve Güçlüklerden Nasıl Kaçınılır?

2013 yılında Expedia için yürütülen Tatil Ä°htiyaç AraÅŸtırması, Amerikalıların %10’unun tatil sırasında hiç rahatlayamadığını belirtmiÅŸtir. Bu negatif tatil deneyimi, yaÅŸam doyumunu özellikle de sosyal, ailesel, aÅŸk, saÄŸlık, finansal hayatı etkilemektedir. Bu deneyimler aynı anda daha önceki güzel tatil deneyimlerinin etkisini de yok etmektedir.

Tatil Öncesinde Daha İyi Olun

Yapılan araştırmalar tatil öncesinde kişinin iyi olmasının sağlığa pozitif etkileri olduğunu gösteriyor. Bu etki gerçek tatil deneyiminden ve tatil dönüşünden bile daha etkili oluyor.

Tatil Öncesi Ev ve İş Yükünün Fazla Olmasına İzin Vermeyin

Biriken ev işlerinin ve iş yükünün (ev hayvanının bakımı, bavul hazırlama, toparlanma gibi) tatil öncesi strese sebep olabileceği için zamanında bitirilmesi gerekiyor. Fakat, özellikle kadınlarda eşlerine kıyasla daha fazla yük olduğu için tatilden zevk alamama riski artıyor.

Kolay Bir İşe Dönüş Planı Hazırlayın

Tatil dönüşündeki yoğun iş yükü tatilin pozitif etkilerini azaltabilir. Daha kolay bir iş planı hazırlamak ve bunaltıcı iş yükünü engellemek güzel bir hareket olur.

Boş Vaktinizi Akıllıca Değerlendirin

Birçok insan tatil için ‘Tüm gün plajda yatacağım.’, ‘Turistik her yeri gezeceÄŸim.’ ÅŸeklinde planlar yaparlar. AraÅŸtırmalar eÄŸer daha gerçekçi tatil planları yapılırsa tatilden o kadar daha çok verim alınacağını belirtmiÅŸtir.

Narsisizmi Kapıda Bırakın

Özellikler yüksek seviyede narsisizm gösteren erkeklerin hayalindeki tatil ve gerçekleşen tatil arasında büyük bir fark oluyor. Daha fazla tatil beklentisi olan kişiler hayatlarında gerçekleşen olaylarla ilgili daha çok kontrol sahibi olmaya çalışıyorlar.

İşkolikler Biraz Daha Az Çalışın Lütfen!

Sürekli çalışan biriyseniz tatilden döndüğünüzde daha az çalışan birine göre daha çabuk bunalabilirsiniz. İş kolik olmak birçok fiziksel ve ruhsal problemi beraberinde getirirken, bu alışkanlıklardan vazgeçmek ve iş alışkanlıklarını değiştirmek tatilden çok daha fazla yararlanmayı sağlar.

Sağlıklı Yeme Seçimleri Yapın

Bu bulgular, kontrol grup olmadan bulunmuştur. Fakat yinede bir çalışma, tatil zamanı sırasında 0.3 kg vererek bunu 6 hafta boyunca korunduğunu küçük fakat istatistiksel olarak anlamlı bir bulgu olarak bulmuştur. Bunun zamanla obeziteyi kontrol altına bile alabileceği düşünülmektedir. Tatil boyunca dikkatli yeme seçimleri ve spor yapılması bir taktik olabilir.

Kaynak: brainblogger.com/2016/07/12/how-to-boost-vacation-health-benefits-and-avoid-exhaustion/

Carla Clark, PhD

DBE Kurumsal Ölçme / Değerlendirme ve Eğitim Merkezi
Bizi Arayın  EÄŸitmenlerimiz

Benzer İçerikler :

Çalışan Memnuniyetini ve Bağlılığını Artırmak için 5 Adım

Gallup tarafından yapılan bir araÅŸtırmanın sonuçlarına göre çalışanların iÅŸten ayrılmaları ABD’ye yılda 550 milyar dolara mal oluyor. Günümüzde...

Arkadaşlarımızın Yaşamımızdaki Rolü

Önce Geçen Haftanın Bir Özetini Yapalım Bir çalışan iş yerinden memnun olabilir ama bu onun iş yerine bağlanmasını garantilemez. Aynı şekilde bir müşteri ...

Çevresindekileri rahatsız eden davranışlar sergileyen bir çalışana nasıl yardım edilir?

EÄŸer bir toplantı sırasında kendisinden sorumlu olduÄŸunuz bir çalışanınız konuÅŸurken kendinizi kötü hissettiyseniz, ekibinizin bir üyesinin kendini küçÃ...

Pedagoji’den Androgoji’ye Yetişkin Eğitimi

Günümüz eÄŸitim dünyasında bireyler eÄŸitim hayatlarına çok erken yaÅŸlarda baÅŸlarlar. Çocukluk döneminde baÅŸlayan eÄŸitim hayatı pedagojik eÄŸitim yaklaşımlarÄ...

İlginizi Çekebilir :

YENİ LİDERLERE YOL GÖSTERİCİ TAVSİYELER

Bir çalışan liderlik basamağına terfi ettiğinde coşkuyla, iyimserlikle ve büyük bir motivasyonla yola çıkar. Bu süreçte ondan yeni sorumluluklar üstlenmesi ve ...

Ä°ÅŸ Yerinde Refah (Wellbeing at Work)

Wellbeing; “refah”, “saÄŸlıklı ve mutlu hissetme durumu”, “bedensel, ruhsal, zihinsel denge ve huzur” demek. Ne çok ÅŸey ...

ERTELEME HASTALIĞI VE MÜKEMMELİYETÇİLİK ARASINDAKİ İLİŞKİ NEDİR?

“Mükemmeliyetçi insanlar yaptıkları iÅŸlerin en iyi ÅŸekilde sonuçlanmasını isterler ve standartlarını inanılmaz derecede yüksek tutarlar. Kendilerine bu ...

Empati, Liderlerde Olması Gereken Bir Yetkinliktir

Empati, sözlük anlamı olarak “kendimizi bir diÄŸer kiÅŸinin yerine koyup onun gibi hissedebilmek ve düşünmek” manasına gelmektedir. Dolayısıyla bu ...