Tatil Fiziksel ve Ruhsal Sağlığı Nasıl Destekliyor?
Yeni yapılan birçok araştırma tatile çıkmanın birçok fiziksel ve ruhsal faydasının olduğuna değiniyor. Tatile çıktıktan sonra iki aya kadar bu etkilerin sürdüğünü belirten bazı araştırmalar var. Fakat, bu araştırmalar bazı davranış ve alışkanlıkların bu yararı nötralize ettiğini hatta kişiyi daha yorgun, stresli ve sağlıksız hala getirdiğini de belirtiyor.
Yaşam Doyumu
Tatiller psikolojik olarak iyi olmaya katkıda bulunabiliyor. Güzel tatil deneyimleri kişinin sosyal, aile aşk, iş, ruhsal, entelektüel ve seyahat hayatını etkiliyor. Kanada’da yapılan bir çalışma, tatiller ile artan hayat doyumunun aynı zamanda iş ve sosyal yaşamın dengesini korumaya ve ruhsal sağlığa iyi yönde etkilediğini belirtiliyor.
Fiziksel İyileşmeler
Uyku kalitesi, duygusal durum, fiziksel şikayetler ve kan basıncında yaşanan gelişimler tatil sonrasında da devam ediyor.
Ruhsal Sağlık
Yapılan bir başka araştırma kaygının, çözüm üretmek ya da konuyu kapatmak yerine bizi strese sokan konulara odaklanmamıza ve sürekli bunun üzerine düşünmemize sebep olduğu sonucunu veriyor. Bu kaygılar ve aşırı düşünmelerdeki düşüş tatilden döndükten sonra iki hafta kadar daha sürüyor.
Yaratıcılık
Bilişsel esneklik, örneğin; beklenmedik ve ya yeni oluşan durumlara uyum sağlayabilme, uzun bir yaz tatili sonrasında görülebiliyor. İş ortamında gelişen benzer fikirler tatile çıkıldıktan sonra değişebiliyor, rutin çözümler yerine yeni çözümler bulunabiliyor.
Kariyer
İşe ilginin artması ile birlikte stresin azalması daha mutlu bir iş hayatı sağlıyor.
Tatilin Yararı Nasıl Arttırılır ve Güçlüklerden Nasıl Kaçınılır?
2013 yılında Expedia için yürütülen Tatil İhtiyaç Araştırması, Amerikalıların %10’unun tatil sırasında hiç rahatlayamadığını belirtmiştir. Bu negatif tatil deneyimi, yaşam doyumunu özellikle de sosyal, ailesel, aşk, sağlık, finansal hayatı etkilemektedir. Bu deneyimler aynı anda daha önceki güzel tatil deneyimlerinin etkisini de yok etmektedir.
Tatil Öncesinde Daha İyi Olun
Yapılan araştırmalar tatil öncesinde kişinin iyi olmasının sağlığa pozitif etkileri olduğunu gösteriyor. Bu etki gerçek tatil deneyiminden ve tatil dönüşünden bile daha etkili oluyor.
Tatil Öncesi Ev ve İş Yükünün Fazla Olmasına İzin Vermeyin
Biriken ev işlerinin ve iş yükünün (ev hayvanının bakımı, bavul hazırlama, toparlanma gibi) tatil öncesi strese sebep olabileceği için zamanında bitirilmesi gerekiyor. Fakat, özellikle kadınlarda eşlerine kıyasla daha fazla yük olduğu için tatilden zevk alamama riski artıyor.
Kolay Bir İşe Dönüş Planı Hazırlayın
Tatil dönüşündeki yoğun iş yükü tatilin pozitif etkilerini azaltabilir. Daha kolay bir iş planı hazırlamak ve bunaltıcı iş yükünü engellemek güzel bir hareket olur.
Boş Vaktinizi Akıllıca Değerlendirin
Birçok insan tatil için ‘Tüm gün plajda yatacağım.’, ‘Turistik her yeri gezeceğim.’ şeklinde planlar yaparlar. Araştırmalar eğer daha gerçekçi tatil planları yapılırsa tatilden o kadar daha çok verim alınacağını belirtmiştir.
Narsisizmi Kapıda Bırakın
Özellikler yüksek seviyede narsisizm gösteren erkeklerin hayalindeki tatil ve gerçekleşen tatil arasında büyük bir fark oluyor. Daha fazla tatil beklentisi olan kişiler hayatlarında gerçekleşen olaylarla ilgili daha çok kontrol sahibi olmaya çalışıyorlar.
İşkolikler Biraz Daha Az Çalışın Lütfen!
Sürekli çalışan biriyseniz tatilden döndüğünüzde daha az çalışan birine göre daha çabuk bunalabilirsiniz. İş kolik olmak birçok fiziksel ve ruhsal problemi beraberinde getirirken, bu alışkanlıklardan vazgeçmek ve iş alışkanlıklarını değiştirmek tatilden çok daha fazla yararlanmayı sağlar.
Sağlıklı Yeme Seçimleri Yapın
Bu bulgular, kontrol grup olmadan bulunmuştur. Fakat yinede bir çalışma, tatil zamanı sırasında 0.3 kg vererek bunu 6 hafta boyunca korunduğunu küçük fakat istatistiksel olarak anlamlı bir bulgu olarak bulmuştur. Bunun zamanla obeziteyi kontrol altına bile alabileceği düşünülmektedir. Tatil boyunca dikkatli yeme seçimleri ve spor yapılması bir taktik olabilir.
Kaynak: brainblogger.com/2016/07/12/how-to-boost-vacation-health-benefits-and-avoid-exhaustion/
Carla Clark, PhD
DBE Kurumsal Ölçme / Değerlendirme ve Eğitim Merkezi
Bizi Arayın Eğitmenlerimiz
Benzer İçerikler :
Öncelikle pasif-agresif davranış genel bir tutumsa, kolay değişmeyeceği bilinmeli. Çocukluktan gelen ve otomatik hale gelmiş bu davranış biçimi kişilerin ...
Empati faktörünün, bir yöneticinin iş performansına etki edip etmediğini göstermek için 38 ülkeden, 6.731 yöneticinin verilerinin dâhil olduğu kapsamlı bir ...
Günün büyük kısmını geçirdiğiniz iş yerindeki çalışma ortamının önemi ortada. İş arkadaşlarınızla iletişim kurmanın, teknolojinin nimetleri sağ olsun, artık ...
İnsan, doğası gereği dünyaya gözlerini açtığından itibaren muhtaç bir varlıktır. Hayatta kalabilmek için belli süre bir yardımcıya, desteğe ve yanında onunla ...
İlginizi Çekebilir :
İş yaşamında, çalışanların yoğun stres altında olmasının hem bireysel hem de kurumsal birtakım sonuçları vardır. Stresin bağışıklık sistemini zayıflatara...
İnsanlar için temel ihtiyaçlarını karşılayıp hayatta kalabilmek, toplumda yer edinebilmek ve bunlara ek özel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışm...
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nü kısaca tanıtıp, koçluk alanındaki faaliyetinizden bahseder misiniz? 35 yılı aşkın deneyimi ve çözüm...
Şirketlerin başarısını ve çalışanların performansını arttırmanın en önemli yollarından biri, çalışanların gelişime açık yönleri hakkında eğitimler ...